Wednesday, October 12, 2011

pengalaman ibu baru hehehe

sorenok rasanye dh jadi ibukan.. baru le tau rasanye jd mak nie..cm ne dulu mak jaga ko..cm tue la hehehe..insaf aku..
pas balik spital aku berpantang kat umah jer.. iyela mak aku kn duk dkt jer, jerit pun dgr.. hehehe..
1st day ngn baby.. mmg best y x best bila dia meragam huhuhu.. sepanjang time pantang afiq tido siang mmg lena.. pastu dia bangun kul 12-6 pagi..amik ko.. jg mak guard aku shif pagi hehehe.. tp itulah pengorbanan seorg ibu.. dapt paha tau..
dua hari kt umah afiq dh kena kuning.. tp x tinggi..aku pun mcm2 la aku cari bg ilangkan kuning tue, mak aku pak pg2 dia bawak afiq g berjemur di bawah matahari.. huby aku plak sama cm aku beli mcm2 nak ilangkan kuning afiq..mandi ngn mcm2 daun hehehe..last1 minum air sengkuang cina.. barulah ok..
alhamdulillah afiq sng je jaga dia.. menangis pun x kuat..iyelah org lelakikan..hehehe mana bleh nangis kuat2 hehehe..sampai jiran sebelah umah aku x tau aku dh besalin..dh dkt sebulan baru dia tau tue pun sbb dia nampak aku bwk afiq g klinik..
iyelh sbb dia ckp anak dia nangis je kuat plak tue, mmg kuat pun anak dia nangis.. afiq lau nangis time dia tido.. pampers dh penuh, dia poo poo & dia lapar.. biasela kan..baby..
ramai yg tggu kehadiran afiq.. ye la cam huby aku anak sulung..lelaki tunggal dlm famly dia..so pastinya di nanti2kan.. raya tahun nie pun sgt meriah.. sgt best.. tahun nie juga aku balik raya dua2 kampung.. kampung aku & kampung huby, kt kg huby pak mentua dh stanby nak wat kenduri cukur jambul.. so i follow je.. sponser by pak mentua kan hehehe..
oklah smbung lagi di episod akan datang..afiq dh bangun so kena la layan putra mahkota.. bye...layan pic2 nie dulu k..hehehe












my little hero..

alhamdulillah sekarang afid dh pun 2 bulan usianya..alhamdulillah sihat..berkat minum susu ibu hehehe walaupun dulu dr umo sehari dia x minum terus, pakai botol, iyela sbb aku bdk baru belajar.. kesian la tgk dia nangis kuat nk susu tp x pandai nak isap so pump la, masuk botol.. sedih gak aku nak wat cm ne dh dia x pandai.. pastu aku dok ajar2 dia x nak huhuhu, susu plak makin sikit so topup la ngan susu formula.. lama2 dia cm x nak je.. kena plak pas sebulan lebih dia demam.. keajaiban kan.. time dia demam tue la dia nak isap susu terus x yah pakai botol.. so sampai skrg susu badan je la.. x de dh susu formula..memula mmg susu makin kurang pas dia isap2 je, alhamdulillah makin bertambah.. aku pun cari mcm2 makanan tuk tmbah susu bdn..alhamdulillah berjaya jua..
skrg nie dh 2 bln lebih sikit dh afiq, dh pandai nak bersembang .. mmg best ade bby nie.. terima kasih YA ALLAH...
mmg bangang lah sape yg buang baby..





harta & anugerah tak ternilai

alhamdulillah.. penantian hampir 4 tahun kami suami isteri untuk menimang cahayamata akhirnya termakbul..so the story...

last aku followup ngn dr siti mariam bln 8, 3/8/11.. so dr siti ckp, bby ok, sume ok.. dr kata boleh tggu till sampai masa nak bersalin or nk cepat, so dia nasihat, di sebabkan aku de kencing manis, & kes yg lepas ( 1st pregnancy)so dia ckp awalkan je, sbb nak tggu lg 2 minggu mcm2 boleh jd.. so aku ngn huby pun ambil keputusan, cepatkan je..
 so kalau cepat kan bila tue doc.. " esok ".. dr siti ckp.. hehehe ok je..dlm hati nie berdebar2.. hrp2 x de pape la jadi , so aku pun balik umah, packing2 pe yg patut.. esk awal pagi kul 7am kena de kt spital..

04/08/11..
7am kami dh terpacak kt spital..daftar bagai masuk bilik.. tggu doc.. nurse dtg, wat kerje2 dia.. nurse kata myb induce sbb jalan baru bukak 3 cm je dr 2 minggu lepas.. ( imbas kembali_ dr siti dh tlg bukakkn jalan, 3 minggu lepas bg cepat besalin)..x lama dr siti dtg..dia check.. "good, x payah masuk ubat kita pecah air ketuban je then besalin, dh bukak 4 cm dh nie".. wah.. debar makin kuat plak hehehe
besain kali ni rasa x la takut sgt..biase je..myb sbb x sakit2 kan, tanda2 pun x de..
pas membuang sisa2 toksid sume aku masuk labour room.. hub pun masuk gak..doc pecahkan air ketuban.. 1st time aku rasa nak besalin cm nie ek hehehe , masa adif dulu air ketuban dh kering kan so x rasa la.. sakit tue ade la sikit2.. so dh pecah tggu la sakit nak besalin plak.
masuk labour room kul 11.. kul 2 aku dh start sakit.. bila dh sakit kuat aku pegang tgn huby kuat2.. nurse masuk check dia kata balm g, baru 6 cm.. dia cucuk ubt thn sakit.. sama je sakit gak hehehe
aku ingt cm dulu la.. cucuk ubt hn sakit x mamai .. skali aku jd ngantuk gila.. hehehe..sampai la bby dh nak keluar aku nk tido jer, nntuk btk..mamai2 aku meneran hehehe..
sampai aku dh x larat nak meneran..
sume nuse doctor, huby suh aku push..push..push..sikit lg.. aku ckp.. aku x bleh.. dh nk nangis dh aku..
dr siti pujuk..jgn nangis, awak boleh.. teran lagi..huby usap2 kepala aku..naseb de huby..
last2 aku geram gak.. aku teran kuat hati..alhamdulillah..akhirnye keluarlah MUHAMMAD AFIQ ke dunia..amin.. riuh rendah dlm labour room..hehehe..sonok pun de pengalaman yg sgt best..
afiq keluar2 dh pancut kt doctor ..hehehe my hero.. aku & huby lega sgt2.. so tggu esok nk balik umah..
alhamdulillah afiq & aku ok.. kul 10 pg aku dh bleh balik umah..afiq pun x de pape..so jom kta balik..

MUHAMMAD AFIQ B MUHAMMAD ZUHAINI
BERAT 2.9KG

muhammad afiq bin muhammad zuhaini

Tuesday, October 11, 2011

salam kembali...

assalamualaikum & salam sejahtera..
wah..lama gila rasanye x update entry barukan..
bukan pe, busy sikit dengan orang baru..
alhmdulillah.. saya dh pun selamat bersalin pada 04 ogos 2011
alhamdulillah..dapat baby boy..muhammad afiq nama di beri..
so...
dh lewat pagi..mata pun dh mengantuk.. afiq pun dh memanggil..so kena beradu la..akan saya masukkan entry baru pasal kelahiran muhammad afiq, dan mengupload gambar2 cumil my baby..so tunggu..:)

link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget