Tuesday, November 30, 2010

betul ke mimpi tue...

Orang kata la..
sometime kita boleh mimpikan bby kita yang dah meninggal tue betul ker.. 
macam aku ler baru2 nie ade mimpi dukung, peluk cium bby boy..
kiranye cm bby sendiri la,mandikan sume lah..
bahagia sgt..
comel sgt.(bg aku ler heheh)..
sonok sgt dpt cuim bby tue
mybe tua la dia MUHAMMAD ADIF.. sayang mama.. 
sbb aku sepatutnye dia 18/11/2010 ari tue..
mama rindu sgt. tggu babah x bz t mama n babah dtg jenguk Adif k
hubby aku ler.. ahad smlm nak g kubur .. 
emmm x keje kan so amik peluang la tido sampai tghari huhhuhu
'abang kata nak g kubur'
'dh kul  bape nie'
'dah kul 1 dah'
'nape x kejut abang'
' dh kejut dah. haah, ha ah je... pastu tido balik hemmm'
'hehehehehe'




hari yang x best huhuhuhu...

salam sume.. entry kali nie x de menda nak story sgt,
x de idea lor ..
pagi tadi aku nak g bank teman akak ipar aku nak kuarkan duit, 
bwk la si tecik nie skali hehehe.adik aku si pie pun follow gak, tukang gukung si tecik hehehe. 
saje bwk dia hilang bosan time menunggu ti hehehe.. 
nak di jadikan cerita, kami g naik bas.dari umah ke sri muda,
plan ingat nak ke klang tp malas plak so nak ke pkns jer .. naseb la bas cepat  dtg x de tggu lelama.... 
tp .pak cik driver bas nie bwk bas mcm nak g racing jer... 
laju kan main naik kecut aku huhuhu, 
1st nak telanggar bas kilang,  bas kilang tu pun same gak.. main masuk jer.. berebut ngn bas seranas nie.. huh
second nak telanggar keta kat roundbord..tah la keta tue salah ke pakcik nie salah ker 
dua2 same jer.. x reti besopan di jalan raya hampeh tul..angin.. aku..
naseb x de pape.. nak je aku sound pakcik tue.. sabo..sabo.. 
sampai seri muda. tkut nak naik bas heheh so amik la cab..
dlm cab nie uncle india nie becakap jer. aku x bape phm pe cerita dia sampaikan hehehe 
ha ah kan je lah.. adik aku phm kot sbb dia duk depan hehehe..
sampai la pkns. kena charge RM 9.00 ok lah tue.. cuma aku seriau gak sbb masa naik td keta nie cm nak gugur jer hehehe,,
sampai pkns g terus Maybank.. lor .. slah plak bank.. ingat kat leh kuarkan duit. tuk automobil jer rupanye..
nampak sgt dh lama aku x g pkns hehehe dh tukar rupanyer.. hampeh tul
nak ker sek 14 cm malas jer nak beli kain g.. cm jauh je jalan kaki nak nek teksi cm rugi jer
so terpaksa la g klang gak.. nek bas bayar RM 1.00 jer
so kat klang settle sume beli kain n kuarkan duit.. 
lega dah hemmm... sampai umah kul 1 petang.. wah.. dah petang rupanye.. naseb x ujan..
kul 2 jer ujan selebat2 nyer.. syukur sbb pegi kuar pagi.. 
mmg lebat betul ujan .. longkang depan n belakang umah sume naik.. naseb x banjir .. alhamdulillah..
tapi banyak g keje nak wat.. blm siap jait manik huhuhu.. nak jait baju org g.. 
pelan2 k.. cayok2.. 
bye sume.. sbb x tahan dah sejuk sgt.. jari2 dah kecut sbb hubby bwk laptop masuk bilik
letak btl2 depan aircond.. uhuhuhu.. dh macam kat dalam peti ais je rasanyer ..
tomorrow nak membusykan diri, kenduri dh dekat .. bye again

Monday, November 29, 2010

bad news or good news

bad news or good news..
adakah akan kembali seperti dulu or ade rezki menanti
yang mana satu.. 
pastinya aku nak yang good news tapi x pasti lagi huhuhu
dan aku cam x yakin nak dpt good news huhuhu

hari dah 46 hari aku tggu 'cik P' .. x datang lagi..
means dah  2 week lewat hemmm
test x wat g tp cam dpt rasa kekecewaan je nanti huhhuhu
huhuhu.. maybe keadaan kembali seperti dulu dimana terjadinya ketidak stabilan hormon
oh !!! no!!!!
x nak la cam tue..
aku pun baru pas urut satu bdn 5hb tue
mak bidan dah pesan dah lau 'cik p' dtg , jgn lupa dtg lagi urut
lau 'cik p ' x dtg insyallah de 'isi'
mmg ade isi.. macam ade dlam perut nie.. segala mcam resepi dlm nie hehehe
kdg2 de gak cam rasa2 hehehe.. tp org kata lau excited sgt.. mmg boleh rasa..
keterujaan tue membuatkan hormon kita berubah cam kita rasa2 ade'isi'
tp sebenarnye x de pun.. 
so aku x nak mengharap.. kalau ade rezki alhamdulillah x de cuba lagi
pas bby aku meninggal of course la nak dpt gud news.. hemm tp bila ek
adakah kelewatan ini bakal memberi kegembiraan 
or
kekecewaan.. huhuhuhu

kalian ku mohon doa dr mu..

Sunday, November 28, 2010

cian hubby..

hari nie g shoping sikit g barang kawen tuk adik n ari nie g ngan hubby.. 
tp tetiba hubby sakit kepala yang amat sangat huhuhu.. 
so balik umah.. urut kepala hubby.. n bagi dia mkn ubat.. 
tgk hubby sian n risau sgt.. 
tp comel gk sbb cam budak kecik ..lau sakit nak manja lebih hehehe.. 
tul la orang cakap lelaki nie kalau sakit manja cam budak.. 
x sakit pun manja gak hehehe.. nak manja ngan sape lagi kan..ngan isteri la...

sian tgk hubby.. x penah dia sakit pale cam nie..
suh g klinik x nak.. nak isteri dia jaga gak hehee..
abis berkoyok satu pale hehehe...
alhamdulillah malam dh ok sikit.. kurang dh sakit pale.. lega hati nie.. 
dh mkan nasi n main fb oklah tue dah.. 
emmm sejak kebelakangan nie.. hubby slalu sakit gak sakit pale.. especially kt tengkuk.. hemmm.. ari nie mmg nmpak sgt dia sakit sedey je tgk hubby..
doa my hubby sihat..selalu, amin..

Saturday, November 27, 2010

Shopping barang kawin..




aku pagi-pagi dah bersemangat nak pegi teman adik shoping barang kawin dia.. 
request dr dia la.. suh aku teman.. aku pun semangat nak pegi.. 
hampeh tul ingat kan nak pegi pagi.. syok la sikit boleh menjelajah banyak tempat nak cari barang... 
sekali petang da pegi.. terus x de semangat aku.. 
kul 3 baru gerak.. huh.. padan muka sekali hujan lebat da huhuhu.. dengan kilat yang sabung menyabung.. Ya Allah takutnya.. 1st pegi seksyen 18.. ujan lagi.. pastu g GM klang.

 GM klang.. huhuhu..
harap je tempat besar pa barang kawen pun x de huhuhu.. 
bagai nak tercabut kaki aku nie.. menjelajah seluruh GM.. alih2 beli cadar jer.. naseb hujan dh berhenti..

pas tu pegi Nagoya beli langsir.. 
dalam pada sikit je barang yang beli sampai malam juga lah.. letih sgt.. n lapo huhuhu..
naseb baik bawak si tecik ni my nephew ajim .. suka tgk dia .. 
dia lebih ghairah menjelajah dari kami hehehee...

balik umah hubby x de.. lapo katanye so mkn kat luar la.. huhuhu nak juga.. 
bungkus tuk ayang 1.
.n dapat berita adik ipar xcident.. t
p alhamdulillah dia ok.. sikit jer.. 
esok lau hubby lapang nak tengok dia..
kesimpulannya.. lau nak pegi shoping kena prepare awal2.. 
seeloknya pegi pagi.. sbb mcm bleh jadi..hehehe

Friday, November 26, 2010

happy lagi


ari nie happy  sbb pagi nie hubby sblm g kerja kiss kt dahi dua kali hehehe & nampak muka hubby yg ceria. mmg dh kebiasaannya sblm g keje salam tgn hubby, hugs, & hubby kiss kat dahi.. aku amalkan dari 1st kawen sampai la nie.. even gaduh pun boleh jadi sejuk sbb pagi2 tue dh jadi kemestian hehehe 
x percaya korang amalkan insyallah.

kata2 azimat yg sehari berkali2 ucapkan iyalah

' SAYANG ABANG,-SAYANG AYANG JUGAK'
SAYANG AYANG-SAYANG ABANG JUGAK'
'I MISS YOU- I MISS YOU TOO'
'I LOVE YOU-I LOVE YOU TOO'

when...
pagi bgn tido
bila2 kita suka
nak makan
tgk tv
nak tido

mesti diikut ngn hugs n kiss.. hehehe 
time mkn x de la hehehe.. 

romantik ker kami hehehe..'


 THE POWER OF LOVE-CELINE DION

The whispers in the morning
Of lovers sleeping tight
Are rolling like thunder now
As I look in your eyes
I hold on to your body
And feel each move you make
Your voice is warm and tender
A love that I could not forsake

'Cause I am your lady
And you are my man
Whenever you reach for me
I'll do all that I can

Lost is how I'm feeling, lying in your arms
When the world outside's too
Much to take
That all ends when I'm with you
Even though there may be times
It seems I'm far away
Never wonder where I am
'Cause I am always by your side

'Cause I am your lady
And you are my man
Whenever you reach for me
I'll do all that I can

We're heading for something
Somewhere I've never been
Sometimes I am frightened
But I'm ready to learn
Of the power of love

The sound of your heart beating
Made it clear
Suddenly the feeling that I can't go on
Is light years away

'Cause I am your lady
And you are my man
Whenever you reach for me
I'll do all that I can

We're heading for something
Somewhere I've never been
Sometimes I am frightened
But I'm ready to learn
Of the power of love

semoga kasih & cinta kami hingga hujung nyawa.. amin




happy and busy..

malam tadi anak buah aku sampai.. dengan mama dia & moyang dia..
seronok sangat dapat jumpa my lil nepew hazim.. 
rindu sangat kat dia hehehe.. makin comel & handsome.. 
dah pandai berkata2 walaupun orang tak faham hehhehee.. 
semua orang happy bila si ajim nie datang.. 
iyelah dia sorang je anak buah yang aku ade.. tp memang keletahnye menghiburkan hati.. 


dah mula penuh dah umah mak aku dengan kehadiran adik beradik aku n adik2 sepupu juga nenek aku..
start esok adalah hari yg busy bagi semua org,
sebab majlis adik aku tinggal lagi beberapa hari jer hehehe
aku pun kena siapkan kertas minit mesyuarat tuk taman nie, tuk second mesyuarat 1hb nanti. 
hope segalanya berjalan dengan lancar.. 







Thursday, November 25, 2010

Anak.. terusik jua hati ini


salam semua.. hope anda ceria2 selalu.. entah mengapa hari nie hati aku terusik bila tgk org sekeliling ade bby (anak).. baca kat facebook pun sume majoriti post pasal baby/anak.. hati di dalam bagai menangis.. tersentuh sgt rasanyer.. ya allah ini lah dugaan mu buat ku.. aku terima ya allah.. x baik untuk menyalahkan takdir kerana apa yang berlaku sume atas kehendaknya.. sume org ckp ade hikmah di sebalik kejadian.. aku akur.. akur dengan ketentuannya.. hati perempuan mana yg x terusik.. nak je rasanye menjerit sekuat hati.. apakan daya aku x terdaya.. bagi yg x pernah mengalami mungkin mudah bg mereka.. tp yg pernah mengalami fahamilah hati ini.. terima kasih atas sokongn mu..

berdosanya aku Ya Allah andai aku meyalahkan mu.. 'mengapa Ya Allah kau ambil dia'.. ampunkan aku Ya Allah.. kerana Engkau Maha Pencipta..aku tahu Kau menyayangi ku Ya Allah.. Kau turunkan ujian ini buat ku.. Kau uji keimanan ku , Kau uji kesabaran ku. sesungguhnya aku di antara org2 yang beruntung. terhapus la segala airmata tahkala aku mengingati Mu .. ku sedar kebesaran Mu..Amin...
Bertahun sudah ku menunggu.. akhirnya kau jadi milikku.. tapi sayang.. kehadiran Mu hanya seketika.. namun cukup membahagiakan.
Muhammad Adif.. mama rindu sgt kt Adif.. mama syg sgt kat Adif..

Wednesday, November 24, 2010

karipap ..

salam sume.. x de entry baru nak citer just selingan di ptg hari.. semalam ngan adik teringin wat karipap.. so kami pun buat la.. aku wat inti.. adik uli kulit dia.. aku bantu sikit2.. hehehee.. sedapnyer hehehe perasan sendiri.. bg kat jiran aku.. tkt gk nak bg sbb dia terer wat kuih kami nie baru nak belajar.. dia mkn dua ketul.. x de komplen pe2 pun senyap jer.. karipap kami nie x cntik cm karipap dia hehehe .. main tonyoh2 jer janji bleh masuk perutkan..
.. so hari ni lau depan umah dia.. dia panggil.
"sue, ina.. sedap la karipap semalam" " wat kan tuk akak boleh" ..
eh .. eh.. hehehehe bagus bunyi tue hehehe.. bangga kami heheh ..
" boleh yer.. ulikan tepung n wat kan inti"..
" boleh2 kak petang yer.. skrg bz nak msk tghari " " t akak goreng sendiri yer"..

aku pun g la masak ngan adik.. masak sardin je n telur dadar.. pastu ulam daun selom.. pas mkn mula la rasa penuh jer perut nie.. nk jln pun malas.. mata pun dh kuyu jer .. tue namanye nak cari bantal la tue .. pening2 pun de .. pelik plak.. baru pas mkn nie.. 
nak upload pic karipap aku x dpt huhuhu kad reader rosak plak hampeh tul.. t la aku upload k.. nak .. cari bantal.. x larat dh mata nie

Tuesday, November 23, 2010

Seminggu la..

Pejam celik.. dh nak masuk bulan 12.huhuhu cepatnye masa berlalu.. n lagi seminggu je adik kesayangan aku nak melangsungkan hari bersejarahnya.. dh nak jadi isteri org rupanye adik aku nie, dah besar dh dia hehehe.. dulu kecik jer skrg dh lebih tinggi dr aku hehehe..
adik aku with my mom

 besar dh beliau hehehe.. lg seminggu nie byk lg persiapan blm selesai.. yg besar dh siap tinggal yg kecik2 je.. aku pun skrg tgh dok jait manik tuk baju dia di hari persandingannya.. baju tue dia jait sndiri aku tlg jait manik jer.. dh siap t aku upload pic baju k hehehee.. mana tau t de org nak tmpah jait manik kt aku hehehe...kad pun dh cetak n dh anta kt para jemputan.. kad nie aku, n adik aku yg design.. oklah kreatif sendiri walaupun x bape cntik cm pro wat kan tp yg penting hasil sndiri kan puasati..

nie kad tuk blah kami- perempuan-

nie plak tuk blah lelaki..

amacam.. ok x hehehe , saje je nak test hasil kreatif tgn nie heheee..

Monday, November 22, 2010

Nite story...

Malam... mlm nie x de citer best kat tv.. layan facebook kejap.. pastu hubby take over huhuhu.. laptop de 1 je kat umah sedey.. syok tgk adik aku main ps2.. nak main gk.. hehehehee.. aku pun pinjam jap akt adik aku.. emm .. dh 10 cd aku pasang 1 pun x leh main waaaaaa... waaaaaaaa....aku ke yg x reti pasang ps2 nie.. sampai ngantuk mata aku nak main.. alih2.. tggu hubby abis guna laptop.. aku sambung main laptop.. baru nak start main.. 


hubby suh tgk kepala dia.. aiyooo byknye kelemumur hehehee... kepada hubby dh la rambut 1/2 inci jer jelas nampak tompok2 kelemumur.. sian tgk hubby.. meh ayang tonyoh ngn limau yer..berbekal kan limau seplastik yg mak mentua aku bawakkn dr kelantan.. sedap je baunye.. banyak khasiat limau nie, n banyak benda bleh wat ngan limau terutamanya tuk kecantikan diri.. n salah satunye ialah menghilangkan kelemumur...aku pun tonyoh la kepala hubby.. pedih2 dia hehehee.. aku baru baca majalah DARA.COM.keluaran yg terbaru. adik ipar akunyer.. dlm tu de byk info pasal limau tue yg borong limau mak mentua aku hehehe
antaranye.. 
  • hilangkan kelemumur
  • ilangkan tumit pecah2
  • siku kasar heheh cm siku aku (nanti kita tonyoh) 
  •  tuk betis. x ingt tuk pe hehehe
  • tuk bwh mata yg sembab
n mcm lg n saya x bape nak igt.. tp mmg byk kegunaannya..lau rajin boleh la search kat internet.. google jer
 
sayang ayang kan .. esok ayang tonyoh g key.. tu je story mory mlm nie hehehe

Sunday, November 21, 2010

Kring..kring.. kayuh..kayuh hehehehe

Alkisahnye.. masa dalam kereta.. hubby aku pasang radio.. kelantan fm.. segmen pagi tue segmen tuk bebudak.. sonok gak dengar budak nie nyanyi.. dengan pelatnye hehehehe.. so de satu lagu nie.. sonok dengar.. kami bertiga dalam kereta.. tiga2 sume x korek telinga hehehee.. dengar tu bunyi 'ting2 kayu2..' hehehe.. aku pelik gak sbb cm x de kaitan ngn lagu dia nyanyi tue pasal basikal hehehe hemtam je lah budak2 kan.. so bila abis lagu tu dj pun ckp.. ' lagu kring2..kayuh2..' hahahaha pe da.. sume telinga x korek.. salah rupanye.. hubby aku la dok nyanyi kuat2 ting2 kayu2.. rupanye kring2 kayuh2 hehehee.. iye lah budak kan nyanyi.. k jd t   hehehehe..
pelat budak2 hehehee... lagu lama2kan.. skrg mana nak dgr lagu cm tue.. skrg dh ade 'idola kecil' x de dh lagu  kanak2 riang nie.. zaman mak2 kita dulu.. skrg nie budk yg nyanyi lagu 'kring2 kayuh2' tu pun dh besar.. sebaya mak aku dh.. lama tul lagu tue..sape tah nyanyi hehehe

nie la kot penyanyinyer.. tp dak nie nyanyi lagu 'laura' .. korang tgk la lama kan.. zaman herman tino

Saturday, November 20, 2010

Aidiladha 2010

Assalamualaikum sume.. lamanye x update blog nie .. cuti raya korban agak sibuk sikit dan sbb line internet kat kg hubby x bape nak ade huhu x dpt nk update blog.. . mcm mana raya korban kome tahun nie..de yang korban lembu kambing ker hehehee..... saya raya nie alhamdullah dpt balik kg hubby di kelantan dgn selamat.. jln pun x jem.. kami sampai kul 2 ptg.. biar lambat asal selamat..
Pagi raya pas sembahyang raya.. kami sume g tgk org sembelih lembu korban.. n aku tgk lembu yg tuk akikah arwah bby..  1st time tgk org sembelih lembu sonok rupanyer .. pengalaman baru.. biase tggu je org bg daging korban hehehe

ni la antara gambar time korban lembu.. 
aku suka tgk org korban lembu sbb seronok tgk kerjasama antara penduduk.. semangat kejiranan dan kemasyarakatan.. seronok sangat.. jarang kita nak tgk suasana cam nie.. time2 cam ni lah kita boleh tgk
 tp aku paling x suka PACAT ... huhuhu 2 ekor dok nak lekat kat kaki aku huhuhu.. x nak.. geli.. x tau nak ckp cm ne perasaannyer hehehe 
pacat... huhuhu


x byk aktiviti.. kt kg sbb banyak kenduri.. so memenuhi jemputan kenduri la.. n bosan nak amik ketenangan jiwa.. merasai  damai kampung.. jom mandi air terjun.. memandangkan umah mak mentua dekat dengan air terjun.. hutan lipur bukit baka.. mmg best.. sejuk.. terbaik.. pe lagi layan la air terjun main air.. ramai gak org mandi 
pic anak2 buah hubby ..



nie antara pic kegemaran aku.. pic fatehah.. layan blues


sabtu aku balik shah alam.. betolak kul 10 pg.. alhamdulillah jln pun x jem.. just kat karak highway jer ade 2 excident.. tp x excident biase2 jer.. jem sikit jer.. 


sampai umah kul 7 mlm.. mandi2. masak, mkn, layan tenet n tido.. .. so for sekarang nie dulu .. sayang korang sume

Tuesday, November 16, 2010

Salam Aidiladha



Hari rabu kita semua menyambut aidiladha.. masih belum terlewat untuk saya mengucapkan selamat hari raya aidiladha.. fahami pengertiannya.. banyak yang kita semua belum benar2 memahaminya.. sama juga diri saya sendiri.. bagi yang nak pulang ke kampung untuk menyambut hari raya, saya doakan kalian semua selamat dalam perjalanan pergi dan pulang..
saya pun malam nie nak bertolak balik ke kelantan, kampung suami .. beraya disana.. di samping mengadakan akikah untuk arwah anak saya.. doakan perjalanan saya pergi dan balik selamat..
malam nie mungkin dalam pukul 2 pagi kami bertolak, so saya nak sediakan bekalan tuk perjalanan nanti, buat nasi goreng jer.. pastu buat teh panas.. pagi2 drive ni mengantuk, suami dah tidur dulu, nanti dia nak drive.. aku nie tak tidur2 lagi hehehe.. t dalam keta boleh tidur.. tp kena teman juga husband, nanti tertidur plak dia .. .. download lagu2 yang x mengantuk.. pasang la kat kereta .. hehehehe.. so to all salam aidiladha n jangan lupa pandu cermat yer..

Monday, November 15, 2010

kelakar...

hari ini aku cuba google translate , letak di blog aku ini.. try la.. sekali bahasa dia sudah macam bahasa ape entah hehehe... aku kan guna bahasa pasar je.. kena guna bahasa formal la macam nie hehehe .. pelik  rasanye formal nie belasah je lah yer hahahaha.. x ape lah kena belajar tulis penuh2 macam nie.. kena jadi skema la aku hehehe

hehehehee

Sunday, November 14, 2010

Weekend

Mlm tadi tido lewat.. kul 3 baru tido hehehe.. layan tv... bangun pagi .. siap2 nak ke kubur dulu..wat nasi grg dulu pas tu g kubur 'sayang mama n abah dtg jenguk pusara mu ngan opah skali'.. pas tu terus anta mak ke Klang Sentral.. aku suka station bus nie.. de aircond hehehe x cm dulu.. padat sgt ngn org.. n lau g aku rasa kt oversea jer ramai sagt 'org luar' hehehee..

suasana kat klang sentral.. n bas yg mak aku naik..


.. hari nie mkn tghari kt luar kt kg bukit naga jer.. tgk ramai org kt dewan de undian calon pkr rupanye hehehe.. lantak la kome aku nak mkn.. masuk tv berita mlm td dok interview org2 kt situ .. naseb x interview aku sbb lau dia tanye aku jwp aku lapa hehehe . aku mkn patin masak tepoyak aduh mmg sedap tp ikan dia x bape masak...huhuhu.. mkn nasi jer la aku.. smpai umah aku rasa loya myb sbb mkn ikan patin tukot hehehe ... aku tido sbb berebut ngn hubby nak guna laptop.. nk beli lg 1 laptop huhuhu.. majuk nye pasal aku tido.. pastu x becakap ngan hubby hehehee.. mlm td aku siap masak tinggl note kt dlm tudung saji jer heheh ; abg abiskan lauk , ayg x mkn nasi mlm nie' hehehe tah pe tah aku.. hubby aku dok jeling2 jer hehehe .. aku mkn burger jer pas tu layan 'miah oh miah' best2.. aku n hubby dh ok heheheh syg hubby.. x baik majuk lama2..

Saturday, November 13, 2010

Hari yang bosan

bosannye ari nie.. en.hubby x de g kursus pendek PUNB.. nak jd usahawan insyallah.. Pagi2 dh  tinggal la aku.. 'hati2 ye'.. rutin surirumah cm biase lah.. siap pastu ngadap pc hehehe.. layan fb.. layan blog.. tghari aku msk rendang ayam ala2 aku hehheee.. pastu bayam masak 'bening' jawa kat.. dh tue je menu aku tghari nie.. kul 3 en.hubby balik.. " abg dh mkn" " blm, lapa nie".. .. wah banyak en.hubby aku mkn hehehe air tangan isterikan hehehe ..... bangga aku hehehee.
pas mkn layan hindustan.. hubby aku layan pc.. skali ujan.. sonok plak tertido aku sampai kul 6 hehehee.. bgn.. mandi siap2 sume pas maghrib masak nasi tuk mkn mlm.. grg ikan keli je.. sayur tghari td de g panaskan n wat sambal kicap jer hehehe .. en. hubby selera je mkn.. yg penting isteri dia yg masak hehehe.. telur goreng pun ok
heheheee.. senyap2 mak aku pun nak bejinak2 berblogging.. wah majudh mak.. cayalah.. hehehe adik aku watkan.. cantik la gk.. cuma music list dia letak madona adoiya hehehe .. pening mak aku t hehehe 


blog mak aku..
mlm nie kul 9 nak layan tv3 majalah 3.. best tu.. 'MERAPI BERAPI'.. pastu cerekarama.. nak tgk ke x yer.. nabil berlakon hehehe aku x bape minat nabil.. lau x de cite best layan je lah heheheesambil2 lipat baju..


Friday, November 12, 2010

Insan2 tersayang

kat German..
1st mestilah my hubby


my mum
ni la anak buah kesayangan hamba hehehe
ni adik spupu.. nama dia siti nuhanis humairah alalaa tomei hehehe 

n ini famly saya.. de sorng je bukan ank jiran sbelah hehehe



Punca..

banyak org tanye pasal kematian bby or (stillbirth) dlm kandungan.. aku pun x tau nk ckp pe sbb aku x tau n doc pun x tau.. ade banyak sbnrnye.. info ni aku dpt dr website.alam hamil..

Tanda-Tanda

Salah satu tanda yang menunjukkan yang ada sesuatu yang tidak kena pada bayi ialah pergerakkan bayi yang kurang dengan ketara atau tiada langsung. Sekiranya ia disertai dengan pemdarahan faraj, cepatlah berjumpa dengan doktor untuk pemeriksaan.

Diagnosa

Doktor selalunya akan membuat ujian ultrasounds untuk memastikan keadaan bayi anda. Sekiranya tiada degupan jantung bayi kelihatan pada ultrasound, anda akan didiagnosakan mengalami kematian bayi.
Selepas kematian bayi disahkan, selalunya wanita akan mengalami kelahiran secara semulajadi dalam masa dua minggu, tetapi tidak ramai wanita yang sanggup menunggu. Kelahiran secara ‘induce’ boleh dilakukan sebaik sahaja diagnosa dibuat.
Sekiranya tiada penjelasan yang jelas kenapa kematian itu berlaku, beberapa ujian termasuk bedah siasat (post mortem) mungkin akan dijalankan. Walaubagaimanapun, 1/3 daripada kematian stillbirth tidak diketahui puncanya.

Sebab-Sebab Kematian Stillbirth?

Antara punca utama kematian bayi dalam rahim ialah:
  • Kecacatan fizikal, kromosom atau jantung bayi
  • Pendarahan pada uri atau abruptio
  • Ibu yang mengalami kencing manis yang tidak terkawal
  • Eclampsia
  • Jangkitan Kuman
  • Tali pusat terbelit atau terkepit

Kesayangan ku.. kenangan ku...

kegembiraan dalam rumahtangga ialah hadirnya cahayamata... lama gak aku tunggu nak de org baru... Allah belum bg rezki lg.. x pe sabar ye sue hehehe.. alhamdulillah pihak keluarga kedua blah pihak memahami.. cuma mak aku je.. huhuhu.. phm2 je lah kan mak.. malas nak amik tau.. bkn aku yg x nak Allah belum nak bg rezki g.. x pelah.. honeymoon dulu.. hehehe kami nie loving couple tau hehehe..
de la gak ckp2 org luar.. ckp mcm2.. nak je aku sound dia balik.. sabar sue.. org tue  .. naseb aku ni penyabar..aku x amik tau.. malas la.. bkn dia phm pun.. x pe.. Allah tue ade.. aku yakin Allah akan bg aku cahayamata gak.. lambat or cepat jer.. so tggu je lah.. aku x de amik2 pe tuk dptkan bby.. just aku amik asid folic n EPO.. tue pun baru jer.. asid folic tue aku amik kakak ipar akunye heheh dia x abis mkn masa mengandung dulu.. epo tue aku beli..  .. promosi kat Guardian Hubby aku la belikan aku suh heheh tq hubby..aku nie rajin beli test kit.. rajin gk aku test UPT(urine pregnancy test).. 3 taun.. wat dh bape kali dh wat.. result -ve je huhuhu sedih n keciwa aku.. aku slalu tanye huby " bila ye kita nak de bby" sambil berjurai airmata  aku.. huby tlg pujuk " x pe.. org lain lain lg lama kawen blm de g gak"..ok huby.. agaknye dh bape kali aku tanye huby .. bosan dh kot hehehee...
aku slalu mohon kat tuhan bg aku bby.. n aku slalu ckp lau btl de bby inside.. bg petunjuk.. Amin...

jeng..jeng..jeng.. akhirnya doa aku termakbul.. balik bercuti dr kg hubby aku rasa lain mcm.. ramai yg perasaan.. n ramai yg ckp aku pregt.. suka aku.. hope jd la btl2 hehehe.. aku nie rajin wat UPT..sendiri..pg tue aku wat .. 1st line dh kuar n 2nd line plak.. betul ke nie .. alhamdulillah.. ya Allah.. hehehehehehehe alalalalaaalaaa.. terus aku bwk g bilik tunjuk kt huby.. mamai lg huby aku.. tgk je senyum2 tido balik.. huhuhu...bgn tido baru tnye aku balik.. " pe ayg tunjuk kt abg td" lor.. x ingt rupanye.. aku tunjuk skali g hehehe tesengih2 dia hehehe.. t kita g klinik ye syg hehehe ..

06/04/10 aku g Klinik Noor Hajar sek 18 Shah Alam.. daftar nama amik giliran.. x lama nama aku kena panggil.. Doctor India perempuan.. " ok awak mmg mengandung".. alalalala bestnye bahagianye aku rasa... senyum je aku hehehee... " ok kita scan, dh 7 week, ini jantung dia" wah.. cm ek rupanye.. dh de degupan jantung .. Tq Allah.. rahmatMu x terhingga.. bermula la episod aku jd mak buyung.. hubby aku mmg jaga mak buyung nie.. x sbr nk rasa bby membesar dlm nie.. aku teruja tgk baju2 bby cntik2.. sume lah brg tuk bby cm nak beli je hehehe huby kata nanti dulu tggu dh 6 bln t .. ok hubby i follow u..
tup tap, tup tap.. pejam celik dh 6 bln bby inside.. besar betul perut aku hehehee.. cm dh sarat dh.. hehehee.. ni pic masa 5 bln hehehee..
masa ni bby baru 25 week

comel je aku tgk pic bby kt print scan nie hehehe .. n my bby is boy.. allamdulillah.. 1 pengalaman yg sgt indah bila tgk bby kt scan.. bila dia gerak2.. aku cm nak menangis rasanye.. ya Allah sungguh besar kasih Mu .. sungguh besar kuasa Mu.. namun langit x selalunye cerah.. 

" bby.. mama syg bby, abah pun syg bby
cukup bln baru kuar ye syg.. jgn kuar awal2.."
" jgn wat mama risau ye bby.. duk dlm ni diam2..
t kejut mama slalu yer"


masuk 26 week aku dpt rasakan my bby kurang aktif.. aku dh mula panik.. mcm2 aku pk.. sbb sblm nie dia xtif slalu kejutkan mama dia pg2.. sehingga 1 hari berderai airmata aku.. tkut memikirkan.. huby aku ajak g klinik.. esoknye aku g.. jumpa doc ct hajar.. aku bgtau dia bby saya x bape nak gerak.. dia cm pelik jer.. hampeh tul.. " biasenye lau nk kira bby gerak lebih or x masa dh 8 bln cm tu " doc tu bgtau.. " skrg nie awal sgt katanye.. x pe kita scan ye.. aku pun baring.. doc pun scan...

"wah besarnye perut awak.. besar uri awak hubby tersengih jer.." bby awak ok jer.. kita dgr jntung dia k".. aku dgr jntung dia.. wah bagusnye anak mama.... " ok bby x de pe2.. myb ibu dia kot.. myb awak de kencing manis "... huhuhu.. aku de kncing manis ker.. tp monthly checkup x de plak detect.. huhuhu.. " next appoiment kita wat MGGT.. "n doc ckp sume ok kedudukan uri pun ok kt atas.. cuma bby olique je.. kedudukannye serong.. x pe t dia pusing lg k

ala.. kena minum air gula g huhuhu...x pe lah janji anak mama ok.. ye syg..lega aku.. alhamdulillah bby ok.. huby pun senyum jer.. " ha kan ok bby tue.. jgn risau n jgn nangis k" senyum je huby..

Apakan daya aku.. hujan gak di tghari.. balik klinik bby xtif tp kejap jer.. aku masih risau sbb nape dia x bape nak aktif nie bby jgn wt mama cam ni syg mama risau.. aku tanye mak.. mak kata bby gerak bukan 24 jam nak menendang je.. nmpak bonjol2 dia gerak la tue ooo.. cm tue ye hehehe 1st experiance mana tau kan...tanye kengkawan.. jgn risau .. dia tido kot.. mcm2 lg la pandangan n nasihat kengkawan,, ok.. lega la sikit.. but my bby still cm tue..
Ya Allah kau peliharalah bby dlm kandungan ku ini.. 
so aku g lg klinik tuk next appoiment 26/08/2010.. nama aku kena panggil Pn. Suhana.. aku masuk.. happy jer.. tgk muka doc ct haja g.. rutin check cm biase.. " ok kita scan" bby cm ne de gerak.. " ade " aku senyum.." bby awak x gerak dh" HAH!!!.. . ." suami awak ade..panggil dia de berita saya nak bgtau"
aku pun panggil hubby.. dia masuk.. aku baring g .. scan g.. " ok En.zuhaini.. ni bby awak, degupan jantung dh x de, kepala dia pun dh colepse.. bby awak dah x de myb dh 2, 3 ari ..".. " YA ALLAH.. luluh jantung aku lemah seluruh tubuh.. x de suara dh aku.. x de daya dh aku.huby aku lg la terus tergamam.. x de sepatah perkataan yg kuar dr mulut dia.. aku thn x nak nangis.. " ok saya bg awak surat, g hospital tuk kuarkan bby".." nak ke hospital mana?".. hubby aku senyap jer.. x leh nak pk dh dia..byk kali aku tanye nk ke mana.. dia senyap jer.. " ok amik surat nie g hospital, kena kuarkn hari nie ".. agaknye doc tau masing2 blur.. dia bg je surat tue.. 
masuk je keta.. aku dh x leh thn dh.. airmata nie.. aku peluk hubby smbil meraung2.. lama gk dlm keta.. sblm gerak balik.. sepanjang dlm keta aku menangis.. smpai umah jer.. masuk bilik menangis lg..n airmata lelaki hubby aku menitis jua.. sedih btl aku tgk dia.. aku kena kuat tuk hubby.. aku plak pujuk hubby.. kul 12 tghari aku bgtau mak.. tergamam mak aku.. risau gk sbb dia de drh tinggi.. siap2 nk ke hospital atas nasihat rakan2 kami ke SALAM SPECIALLIST..mak n dik teman aku.. sampai SALAM hubby uruskan sume..

masuk jumpa doc Siti Mariyam.. dia check lg.. mmg dh comfirm bby dh x de.." bby mmg dh x de.. kepala dia pun dh colepse n air pun dh x de"... air air pe.. air ketuban ke ?.. dh x de?  mana g.. bila masa kuar air nie.. ke aku yg x perasaan huhuhu..
ok aku masuk wad smbi tggu nak besalin.. doc masuk ubat tuk kuarkan bby.. aku kena induce.. tp sepanjang dlm hospital aku x menangis langsung.tabahnye aku.hehehehe..ramai kengkawann dtg ziarah.. terima kasih yer.. mak aku plak aku tgh dh lain jer sian dia tekejut kot.. aku suh mak balik.. she need rest..
 kul 2 sampai kul 8 aku x rasa sgt sakit.. kul 8 sampai ku 5.50 mmg terasa dh sakit nk bertambah sakit n mmg sakit sgt2.. pas sahur.. kul 5.50 hari jumaat n hari nuzul quran..di bulan ramadhn..aku bersalin.. alhamdulillah sume ok cuma bby je x de..n aku x mengngis gk.. aku thn je.. x rasa nk menangis .. sbb dh banyak menangis kot hehehe

aku btl2 manghargai pengalaman dlm hospital masa nk bersalin... dh nak masuk sahur kan.. hubby mmg ade disisi spanjang masa.. x tido dia jaga aku.. bila aku dh sakit sgt bby dh nak kuar aku panggil hubby.. hubby duk melutut sblh katil.. tahan dia lama tau cm tue .. sayang hubby.. aku pegang hubby.. ckp kt dia sakit dh nie.. kami sama2 istifar n selawat.. kuar dh bby.. hubby g tgk dh katanye ape yg dia tgk pun aku x tau hehehe.. ( nurse x de just kami berdua je dm bilik, dh sakit sgt x smpat nak panggil nurse..x lama nurse smpai sbb nak check aku.. tkejut dia tgk aku dh besalin.. pastu nurse take over plak.. " kepala bby x kuar g nie".. la punggung dulu kuar.. x pe lah.. sume dh kuar.. lega sgt.. n x kan serik tuk melahirkan lg.. 

aku sempat tgk arwah bby aku.. masa nurse nak bwk kuar ala comelnye dia.. aku x sempat nk peluk n cium dia.. pastu hubby uruskan sume.. kul 10 pg aku dh boleh balik.. .. sesi uruskan jenazah n kebumi pun bermula..selesai sudah.. semoga MUHAMMAD ADIF tenang di sana, doakan mama n abah selalu tggu kami disana ye syg.. amin..





ni je kenangan yang ade.. semoga aku cepat dpt pengganti MUHAMMAD ADIF... mama rindu sgt kt Adif.. mama syg sgt kat Adif...tapi Allah lg syg Adif.. mama redha.. hanya pusara Adif tempat mama lepas rindu.. Adif doakan mama cepat dpt adik k.. amin...

Thursday, November 11, 2010

Episod Cinta

Siti Nurhaliza - Cahaya Cinta

Dia telah telah menentukannya
Dita bertemu dan bercinta
Inilah oh takdirnya
Bukan kerana harta
Inilah citra cahaya cinta

Pintu hatiku telah kau buka
Tak mampu ku menafikannya
Kejujuran diberi
Kasih datang terhenti
Ini bahagia yang ku cari

Sayangi daku
Peluklah daku
Janji dengan ku
Semai cinta nan satu

Tuhan memuji
Takkan berhenti
Hanya ku pinta
Sama setia menjaga
Hingga ke alam syurga 
sedapkan lagu nie.. lagu khas dr Dato' siti tuk suami tersayang Datuk K.. lagu nie pun tuk my love husband En, Muhammad Zuhaini Johari.. dh hampir 4 tahun usia perkahwinan kami.. Alhamdulillah.. bahagia masih bersama kami..terima kasih  Ya Allah.. moga Kau terus sinari kehidupan kami dengn rahmatMu amin..
Bermula episod cinta kami hehehe jiwang ker.. korang rasa jiwang x.. hehehehe aku kenal huby aku dr kawan gak.. terima kasih ayop sbb ko slalu bwk en asben bila kita kumpul lepak2 kt mamak hehehe..sms, calling2.. fist date.. aku dpt tedybear garfield, cd Mawi cd ori tau.. (aku gila mawi masa tu hehehe)n magazine yg ade gambar mawi hehehe.. sblm tu aku ckp kat huby aku birthday aku masa nak date tue heheee... padahal birthdy aku dh sbln dh lepas.. masa huby bg sume tu termasuk kad.. rasa bersalah plak sbb tipu dia huhuhu.. tp huby aku dh tau dh aku tipu dia heheeh malu beb.. dia kata awal2 dia dh tau dh.. dia bg for our 1st date n pekenalan kami hehehee.. tq huby love u so much..
1st date aku kat kedai mkn slumber kat seksyen 25.. masa kt kedai tue asyik aku je ngome.. alahai mamat nie x nak besuara ke.. sepatah dua je bersuara.. aku rasa aku dh mcm dj radio je.. pastu aku tanye..

aku : awak nape x byk ckp
dia : saya suke tgk awak ckp hehehe
aku : nape pandang saye je
dia : suke tgk awak ckp.. comel
aku : alalalaa malu2 heheh

x leh cite byk2 hehehe biaselah date kan.. x byk borak pun sbb aku je yg beceloteh hehehe.. x lama pun perkenalan kami.. masuk 6 bulan.. kami mengikat tali pertunangan.. masa bertunang aku benti keje duk kt kg.. smpai la aku nak mendirikan masjid.. 1 tahun 6 bln bertunang.. kami pun mendirikan masjid.. 

Bila dua hati dah terjalin
Selamatlah pengantin kami doakan
Moga redha Allah bersinar selalu
Tanda bermula bahtera hidup

Dalam melayari bahtera rumahtangga
Ada masa tenang dan masa gelisah
Jangan nafsu diikut melulu
Sabar dan kemaafan itu perlu

Beginilah resam manusia
Tak lari dari ketentuan Ilahi
Suami ketua isteri pembantu
Melangkah hidup saling berpadu
Susah dan senang hadapi bersama
Moga kekal ke anak cucu

Moga kekal hingga ke syurga
cubby nye aku hehehe x pe.. janji de org syg ..btl x..





pic class form 5(5ea)
 nie la pic masa sekolah yg aku ade.. 1 g ade masa form 3.. yg lain mana2 tah hehehee..nie a pic masa memuda dulu.. kecik je aku hehehe.. carilah aku duk tang mana.. heheheee.. dlm ramai2 nie x sume member sekolah aku jumpa skrg .. de la 2, 3 org aku x ketemui.. aku cari pun dlm facebook hehehe so mana yg x de facebook susah sikit nak jumpa.. yg mmg x penah lost contact haida.. comel je aku masa nie heheh (perasaan).. cikgu dlm nie nama dia Cikgu Norizam.. dia ajar geografi.. nampak je kecik.. garang tp kelakar.. kami sayang cikgu .. dan ramai gak dlm nie yg jd cikgu.. rata2 dah berjaya dm kerjaya masing2.. keje bagus2.. alhamduillah.. dan rata2 pun sume dah berkeluarga.. amin.. keluarga ku syurga ku.. bila la agaknye nak kumpul balik.. mesti byk cite kan.. cam ne la rupe masing2 skrg nie.. aku mmg semakin comel hehehee... cubby nye aku hehehe.. seba sedikit zaman sekolah aku.. nak story mory panjang sgt.. cukup sampai disini.. countinue ngn zaman lain plak..

Wednesday, November 10, 2010

1st writing

Baru nak start blajar berbloging.. boleh ker aku nie.. org lain boleh aku x kan x boleh kan.. 1st dalam kepala nie.. nak cerita pasal zaman sekolah.. lau nak story dr sekolah rendah.. x kot terus ke sekolah menengah.. sbb sekolah menengah nie best.. cm nak masuk balik je form 4&5.. form lain x nak hehehee.. iyelah sbb form 4 & 5 tu kan senior.. best2 hehehee.. . Antara cikgu yg masih aku ingat ramai la gak.. nak sebut sume nama jenuh gak .. t de yg tetinggal nama .. majuk lak hehehehe sorry ye cikgu.. dulu masa g sekoah form 1-3 nek beskal, form 4 & 5 nek bas.. x best nek beskal.. penat kayuh tp bagus tuk excersise aku je malas hehehee.. nek bas kena la pakai tambang sehari rm 1.00 jer..duit belanja masa tu rm 2.00 je okay lah kenyang gak.. n makanan kt kantin mmg best .. especially laksa n ayam goreng .. terbaikk.
Biase aku g sekolah nek bas ngn , Ani, Minah, Haryani.. diorg duk jauh sikit dr tempat tggu bas tue slalu je lambat smpai.. dr jauh nampak laju je diorg nie kayuh beskal.. penah gak diorg nie bas dah sampai.., sampai je x sempat nak letak beskal, terus je cmpak beskal lari nak naik bas.. hehehe aku je jalan kaki sbb umah dekat ngn tmpt tggu bas..  nak vcerita pengalaman nek bas best gk.. jatuh dm bas la.. aku n dak2 nie duk depan sbb umah dekat kan ..lau duk blkng susah nak kuar.. sbb bas dh cm sadin dah.. pakcik driver tue plak suka no brek mengejut saje je tue.. so yg duk depan nie slau tesungkur hehehe.. malu je.. "pakcik jgn bawak cm tu bahaya"..skrg nie dh x de dh bas tue mana tah.. bdk2 skrg g sekolah nek moto.. ade kot bas sekolah.. sbb dulu bas biase je sampai dh sengget bas tue..
Masa sekolah dulu aku glamer ker hehehe x glamor pun tp pandai la gak heheh aku masuk clas ekonomi.. 4EA/5EA.. cikgu2 ckp clas aku nie turun temurun bdk2nye nakal betul ker..? kitorang baik jer hehehee.. bising tue biaselah.. nakal sikit2 tue biaselah budak2 hehehe cikgu jgn marah ye.. 
stakat kena denda ngan cikgu tue mmg wajib la .. keje umah x siap.. x buat la hehehe aku nie rajin gak ponteng clas , clas matematik hehehee.. sbb aku x suka cikgu tue garang n pilih kasih.. ye ke dia pilih kasih..?..ponteng g kantin tlg makcik kantin masak, x pun g clas lain.. tp naseb la spm math aku lepas alhamdulillah amin.. 
Dlm clas aku duk blkng skali, aku haida , asmahani, hanan.. bukan pe kat depan t cikgu asyik tanye je heheh tp kena gak blkng pun hehehe  kantoi sudah... diorg nie lah best friends aku kt sekolah.. sampai skrg nie yg tinggal haida jer yg lain lost dh.. skrg nie dlm usaha jejak kasih kengkawan lama so far ramai dh jumpa ..
nak download pic x dpt lak.. t la yer.. problemo la plak.. k.. see uol next writing ..



link within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget